Kodundus: toit ja toitumine

Allikas: oppekava.edu.ee


Kodundus: toit ja toitumine
Nimetus Kodundus: toit ja toitumine
Maht
Ainevaldkond Tehnoloogia
Õppeaine Kodundus
Haridusaste Põhiharidus
Kooliaste III kooliaste
Klass 7.8.9. klass
Seotud teemad Toit ja toitumine (EstCORE:30246)

Õppeprotsess Kodundus: toit ja toitumine

Eesmärgid

{{{eesmark}}}

Põhimõisted

  1. tervislik toitumine
  2. makroaine
  3. valk
  4. toidurasv
  5. süsivesik
  6. mikroaine
  7. vitamiin
  8. mineraalained
  9. konserveerimine
  10. hoidis
  11. toitumishäire
  12. taimetoitlus
  13. dieet
  14. toiduainete töötlemine
  15. kuumtöödeldus toidud
  16. toitumistava
  17. eesti toit

Seotud teemad

Selle õppeprotsessiga on seotud järgnevad teemad:

  1. Toit ja toitumine (EstCORE:30246)

Õpiväljundid

  1. Teab mitmekülgse toiduvaliku tähtsust tervisele
  2. Teab mitmekülgse põhiliste makroainete vajalikkust ja allikaid
  3. Teab mitmekülgse mikrotoitainete vajalikkust ja allikaid
  4. Analüüsib toiduainete toiteväärtust
  5. Hindab toiduainete toiteväärtuse kvaliteeti
  6. Tunneb toidu erinevaid säilitusviise
  7. tunneb toidu riknemisega seotud riskitegureid
  8. analüüsib menüü tervislikkust
  9. koostab tasakaalustatud ja mitmekülgse menüü
  10. teab toidu valmistamisel toimuvaid muutusi
  11. rakendab teadmisi toidu valmistamisel
  12. võrdleb eri maade rahvustoite
  13. teab toitumistavasid mõjutavaid tegureid

Õppematerjal

Selle teemaga (Toit ja toitumine (EstCORE:30246)) on seotud järgnev õppematerjal:

 AinevaldkondÕppeaineKooliaste
Köögis kasutatavad nõud, söögiriistad ja töövahendid (E-koolikott:materjal:21195)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Loodusõpetus 98-119, keelekümblus (E-koolikott:materjal:12279)Tehnoloogia
Loodusained
Loodusõpetus
Kodundus
III kooliaste
Toiduainete kuumtöötlusviisid (E-koolikott:materjal:21427)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Toit, mikro-, makroelemendid, vitamiinid (E-koolikott:materjal:21203)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Toitumine ja liikumine (E-koolikott:materjal:6645)Tehnoloogia
Sotsiaalained
Kehaline kasvatus
Inimeseõpetus
Kodundus
II kooliaste
III kooliaste
Võileivad (E-koolikott:materjal:21428)TehnoloogiaKodundusII kooliaste

Muu õppematerjal: {{{oppematerjal}}}

Ülesanded ja harjutused

{{{ulesanne}}}

Metoodika

{{{metoodika}}}

Eeldused

{{{eeldus}}}

Õppevahendid

{{{oppevara}}}

Praktilised tööd

{{{praktika}}}

Lõiming

{{{loiming}}}

Õppesisu

Makro- ja mikrotoitained, nende vajalikkus ning allikad. Lisaained toiduainetes. Toiduainete toitainelise koostise hinnang. Mitmekülgse ja tasakaalustatud päevamenüü koostamine lähtuvalt toitumissoovitustest. Internetipõhised tervisliku toitumise keskkonnad. Toiduallergia ja toidutalumatus. Taimetoitluse ja dieetide mõju organismile. Toitumishäired. Eestlaste toit ajast aega. Eri rahvaste toitumistraditsioonid ja toiduvalikut mõjutavad tegurid (asukoht, usk jm). Toiduainete muutused kuumtöötlemisel, toitainete kadu. Mikroorganismid toidus. Toiduainete riknemise põhjused. Hügieeninõuded toiduainete säilitamise korral. Toidu kaudu levivad haigused. Toiduainete säilitamine ja konserveerimine.