Kodundus: toit ja toitumine
Kodundus: toit ja toitumine | |
---|---|
Nimetus | Kodundus: toit ja toitumine |
Maht | |
Ainevaldkond | Tehnoloogia |
Õppeaine | Kodundus |
Haridusaste | Põhiharidus |
Kooliaste | III kooliaste |
Klass | 7.8.9. klass |
Seotud teemad | Toit ja toitumine (EstCORE:30246) |
Sisukord
Õppeprotsess Kodundus: toit ja toitumine
Eesmärgid
{{{eesmark}}}
Põhimõisted
- tervislik toitumine
- makroaine
- valk
- toidurasv
- süsivesik
- mikroaine
- vitamiin
- mineraalained
- konserveerimine
- hoidis
- toitumishäire
- taimetoitlus
- dieet
- toiduainete töötlemine
- kuumtöödeldus toidud
- toitumistava
- eesti toit
Seotud teemad
Selle õppeprotsessiga on seotud järgnevad teemad:
Õpiväljundid
- Teab mitmekülgse toiduvaliku tähtsust tervisele
- Teab mitmekülgse põhiliste makroainete vajalikkust ja allikaid
- Teab mitmekülgse mikrotoitainete vajalikkust ja allikaid
- Analüüsib toiduainete toiteväärtust
- Hindab toiduainete toiteväärtuse kvaliteeti
- Tunneb toidu erinevaid säilitusviise
- tunneb toidu riknemisega seotud riskitegureid
- analüüsib menüü tervislikkust
- koostab tasakaalustatud ja mitmekülgse menüü
- teab toidu valmistamisel toimuvaid muutusi
- rakendab teadmisi toidu valmistamisel
- võrdleb eri maade rahvustoite
- teab toitumistavasid mõjutavaid tegureid
Õppematerjal
Selle teemaga (Toit ja toitumine (EstCORE:30246)) on seotud järgnev õppematerjal:
Muu õppematerjal: {{{oppematerjal}}}
Ülesanded ja harjutused
{{{ulesanne}}}
Metoodika
{{{metoodika}}}
Eeldused
{{{eeldus}}}
Õppevahendid
{{{oppevara}}}
Praktilised tööd
{{{praktika}}}
Lõiming
{{{loiming}}}
Õppesisu
Makro- ja mikrotoitained, nende vajalikkus ning allikad. Lisaained toiduainetes. Toiduainete toitainelise koostise hinnang. Mitmekülgse ja tasakaalustatud päevamenüü koostamine lähtuvalt toitumissoovitustest. Internetipõhised tervisliku toitumise keskkonnad. Toiduallergia ja toidutalumatus. Taimetoitluse ja dieetide mõju organismile. Toitumishäired. Eestlaste toit ajast aega. Eri rahvaste toitumistraditsioonid ja toiduvalikut mõjutavad tegurid (asukoht, usk jm). Toiduainete muutused kuumtöötlemisel, toitainete kadu. Mikroorganismid toidus. Toiduainete riknemise põhjused. Hügieeninõuded toiduainete säilitamise korral. Toidu kaudu levivad haigused. Toiduainete säilitamine ja konserveerimine.