Erinevus lehekülje "Kodundus: toidu valmistamine" redaktsioonide vahel

Allikas: oppekava.edu.ee
 
(ei näidata ühe teise kasutaja üht vahepealset redaktsiooni)
1. rida: 1. rida:
 
{{Oppeprotsess
 
{{Oppeprotsess
|nimetus=Kodundus
+
|nimetus=Kodundus: toidu valmistamine
 
|seotudAinevaldkond=Tehnoloogia
 
|seotudAinevaldkond=Tehnoloogia
|seotudHaridusaste=Põhiharidus
+
|seotudOppeaine=Kodundus
 +
|seotudHaridusaste=Põhiharidus
 
|kooliaste=III kooliaste
 
|kooliaste=III kooliaste
 
|klass=7., 8., 9. klass
 
|klass=7., 8., 9. klass
 
|seotudTeema=Toidu valmistamine (EstCORE:30245)
 
|seotudTeema=Toidu valmistamine (EstCORE:30245)
|seotudOpivaljund=1) analüüsib kuumtöötlemisviiside erinevusi ja sarnasusi Venni diagrammi järgi
+
|seotudOpivaljund=teab toiduainete kuumtöötlemise viise;
2) oskab valmistada retsepti järgi liha- ja kalatoitude juurde sobivaid kastmeid ning kasutada liha- ja kalasaadusi vormi- ja vokiroogades;
+
tunneb peamisi maitseaineid;
3) suudab valmistada erinevaid kuumtöödeldud toite;  
+
tunneb peamisi roogade maitsestamise võimalusi;
4) oskab eristada lihakehade erinevaid jaotustükke.
+
valmistab retsepti kasutades erinevaid kuumi roogi;
5) teeb katsed pärmiga, küpsetuspulbriga, soodaga;  
+
valmistab retsepti kasutades erinevaid külmi roogi;  
6) järeldab, mis tingimusi erinevad kergitusained vajavad.
+
küpsetab tainatooteid;  
7) osaleb arutelus maitseainete kasutamisest;
+
võrdleb erinevaid kergitusaineid;
8) tutvub erinevate maitseainete omadustega (nuusutab, maitseb);  
 
9) teeb arutelu põhjal järelduse, mis taime osa see on (leht, vars, õis, juur) ning kus ja kuidas ta seda kasutab; tunneb mängu käigus ära maitseaine ning leiab selle bingoruudustikust;
 
10) eristab maitseaineid ja teab põhiliste maitseainete kasutamise võimalusi.
 
 
|pohimoiste=kuumtöötlemine, venni diagramm, lihatoit, kalatoit, kuumtöödeldud toit, lihakehade jaotustükid, kergitusained, maitseainete omadused, tainatoidud, vormiromad, vokitoidud, kuumtöödeldud järelroad
 
|pohimoiste=kuumtöötlemine, venni diagramm, lihatoit, kalatoit, kuumtöödeldud toit, lihakehade jaotustükid, kergitusained, maitseainete omadused, tainatoidud, vormiromad, vokitoidud, kuumtöödeldud järelroad
 +
|oppevara=Füüsiline õppekeskond kodunduse tundide läbiviimiseks
 +
|oppesisu=Nüüdisaegsed köögiseadmed, nende kasutamine ja hooldus. Kuumtöötlemise viisid. Maitseained ja roogade maitsestamine. Supid. Liha jaotustükid ja lihatoidud. Kalaroad. Soojad kastmed. Kergitusained ja tainatooted. Vormiroad ja vokitoidud. Kuumtöödeldud järelroad. Rahvustoidud.
 
}}
 
}}

Viimane redaktsioon: 2. veebruar 2021, kell 12:28


Kodundus: toidu valmistamine
Nimetus Kodundus: toidu valmistamine
Maht
Ainevaldkond Tehnoloogia
Õppeaine Kodundus
Haridusaste Põhiharidus
Kooliaste III kooliaste
Klass 7.8.9. klass
Seotud teemad Toidu valmistamine (EstCORE:30245)

Õppeprotsess Kodundus: toidu valmistamine

Eesmärgid

{{{eesmark}}}

Põhimõisted

  1. kuumtöötlemine
  2. venni diagramm
  3. lihatoit
  4. kalatoit
  5. kuumtöödeldud toit
  6. lihakehade jaotustükid
  7. kergitusained
  8. maitseainete omadused
  9. tainatoidud
  10. vormiromad
  11. vokitoidud
  12. kuumtöödeldud järelroad

Seotud teemad

Selle õppeprotsessiga on seotud järgnevad teemad:

  1. Toidu valmistamine (EstCORE:30245)

Õpiväljundid

  1. Teab toiduainete kuumtöötlemise viise
  2. Tunneb peamisi maitseaineid
  3. tunneb peamisi roogade maitsestamise võimalusi
  4. Valmistab retsepti kasutades erinevaid kuumi roogi
  5. Valmistab retsepti kasutades erinevaid külmi roogi
  6. Küpsetab tainatooteid
  7. Võrdleb erinevaid kergitusaineid

Õppematerjal

Selle teemaga (Toidu valmistamine (EstCORE:30245)) on seotud järgnev õppematerjal:

 AinevaldkondÕppeaineKooliaste
Kaalu ja mahu vahekordade võrdlustabel (E-koolikott:materjal:21183)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Kalkulatsioonikaardi koostamine (E-koolikott:materjal:21181)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Kodundusmaailm (E-koolikott:materjal:985)TehnoloogiaKodundusI kooliaste
II kooliaste
III kooliaste
Koduse kuumtöötlemise mõju (E-koolikott:materjal:21179)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Kokandusterminite kordamine (E-koolikott:materjal:6467)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
III kooliaste
Kuumtöötlemise mõju toiduainetele (E-koolikott:materjal:21172)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Mõõtühikute teisendamine (E-koolikott:materjal:21182)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Teisendamine (E-koolikott:materjal:21190)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Teisendamine- lahendus (E-koolikott:materjal:21191)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
Tööde järjestamine (E-koolikott:materjal:21192)TehnoloogiaKodundusII kooliaste
„Minu retseptiraamat“ II-III õpitasemele (E-koolikott:materjal:5363)TehnoloogiaKodundusI kooliaste
II kooliaste
III kooliaste

Muu õppematerjal: {{{oppematerjal}}}

Ülesanded ja harjutused

{{{ulesanne}}}

Metoodika

{{{metoodika}}}

Eeldused

{{{eeldus}}}

Õppevahendid

Füüsiline õppekeskond kodunduse tundide läbiviimiseks

Praktilised tööd

{{{praktika}}}

Lõiming

{{{loiming}}}

Õppesisu

Nüüdisaegsed köögiseadmed, nende kasutamine ja hooldus. Kuumtöötlemise viisid. Maitseained ja roogade maitsestamine. Supid. Liha jaotustükid ja lihatoidud. Kalaroad. Soojad kastmed. Kergitusained ja tainatooted. Vormiroad ja vokitoidud. Kuumtöödeldud järelroad. Rahvustoidud.