Tehnoloogia: Kodundus
Allikas: oppekava.edu.ee
Redaktsioon seisuga 16. november 2020, kell 01:19 kasutajalt PeepKungas (arutelu | kaastöö)
Tehnoloogia: Kodundus | |
---|---|
Nimetus | Tehnoloogia:Kodundus |
Maht | |
Ainevaldkond | Tehnoloogia |
Õppeaine | Käsitöö ja kodundus |
Haridusaste | Põhiharidus |
Kooliaste | III kooliaste |
Klass | |
Seotud teemad | Kodundus |
Sisukord
Õppeprotsess Tehnoloogia:Kodundus
Eesmärgid
{{{eesmark}}}
Põhimõisted
- makrotoitained
- mikrotoitained
- toiteväärtus
- toidupüramiid
- valgud
- toidurasv
- süsivesik
- vitamiin
- mineraalaine
- pH-tase
- pakendiinfo
- mõõtühikud
- menüü
- allergia
- toidutalumatus
- taimetoitlus
- dieet
- toitumishäire
- kuumtöötlemine
- külmtöötlemine
- kalkuleerimine
- eelarve
- brutopalk
- netopalk
- reklaam
- säästlik majandamine
- retsept
- kergitamine
- lauakombed
- sisekujundus
- kodumasinad
- puhastusvahendid
- konserveerimine
Seotud teemad
Selle õppeprotsessiga on seotud järgnevad teemad:
Õpiväljundid
- teab mitmekülgse toiduvaliku tähtsust tervisele ning põhiliste makro- ja mikrotoitainete vajalikkust ja allikaid
- analüüsib toiduainete toiteväärtust, hindab nende kvaliteeti, tunneb toidu erinevaid säilitusviise ning riknemisega seotud riskitegureid
- analüüsib menüü tervislikkust ning koostab tasakaalustatud ja mitmekülgse menüü
- teab toidu valmistamisel toimuvaid muutusi ning oskab neid teadmisi rakendada
- võrdleb eri maade rahvustoite ja teab toitumistavasid mõjutavaid tegureid
- Arvestab rühmaülesandeid täites kaasõpilaste arvamusi ja hinnanguid
- Kasutab menüüd koostades ainekirjandust ja teabeallikaid
- Kalkuleerib toidu maksumust
- hindab enda huve ja sobivust toiduga seotud ametiks või hobidega tegelemiseks
- Tunneb tarbija õigusi ning kohustusi, reklaami mõju ostuotsustele
- Oskab koostada ürituse eelarvet
- Teab toiduainete kuumtöötlemise viise
- tunneb peamisi maitseaineid ja roogade maitsestamise võimalusi
- valmistab retsepti kasutades erinevaid kuumi ja külmi roogi
- küpsetab tainatooteid ja võrdleb erinevaid kergitusaineid
- koostab lähtuvalt ürituse sisust menüü ning kujundab ja katab laua
- Vormistab ja kujundab kutse
- Rõivastub ja käitub ürituse eripära arvestades
- Mõistab lauakommete tähtsust meeldiva suhtluskeskkonna loomisel
- Arutleb ja leiab seoseid kodu sisekujunduse ning seal elavate inimeste vahel
- tunneb erinevaid kodumasinaid ja oskab neid kasutusjuhendi järgi käsitseda
- tunneb põhilisi korrastustöid ja -tehnikaid
- oskab puhastusainete ostmisel ja kasutamisel lugeda kasutusjuhendit ning mõistab seda
Õppematerjal
Selle teemaga (Kodundus) on seotud järgnev õppematerjal:
Muu õppematerjal: {{{oppematerjal}}}
Ülesanded ja harjutused
{{{ulesanne}}}
Metoodika
{{{metoodika}}}
Eeldused
{{{eeldus}}}
Õppevahendid
{{{oppevara}}}
Praktilised tööd
{{{praktika}}}
Lõiming
{{{loiming}}}
Õppesisu
{{{oppesisu}}}
... more about "Tehnoloogia: Kodundus"
III kooliaste +
Teab mitmekülgse toiduvaliku tähtsust tervisele ning põhiliste makro- ja mikrotoitainete vajalikkust ja allikaid +, Analüüsib toiduainete toiteväärtust, hindab nende kvaliteeti, tunneb toidu erinevaid säilitusviise ning riknemisega seotud riskitegureid +, Analüüsib menüü tervislikkust ning koostab tasakaalustatud ja mitmekülgse menüü +, Teab toidu valmistamisel toimuvaid muutusi ning oskab neid teadmisi rakendada +, Võrdleb eri maade rahvustoite ja teab toitumistavasid mõjutavaid tegureid +, Arvestab rühmaülesandeid täites kaasõpilaste arvamusi ja hinnanguid +, Kasutab menüüd koostades ainekirjandust ja teabeallikaid +, Kalkuleerib toidu maksumust +, Hindab enda huve ja sobivust toiduga seotud ametiks või hobidega tegelemiseks +, Tunneb tarbija õigusi ning kohustusi, reklaami mõju ostuotsustele +, Oskab koostada ürituse eelarvet +, Teab toiduainete kuumtöötlemise viise +, Tunneb peamisi maitseaineid ja roogade maitsestamise võimalusi +, Valmistab retsepti kasutades erinevaid kuumi ja külmi roogi +, Küpsetab tainatooteid ja võrdleb erinevaid kergitusaineid +, Koostab lähtuvalt ürituse sisust menüü ning kujundab ja katab laua +, Vormistab ja kujundab kutse +, Rõivastub ja käitub ürituse eripära arvestades +, Mõistab lauakommete tähtsust meeldiva suhtluskeskkonna loomisel +, Arutleb ja leiab seoseid kodu sisekujunduse ning seal elavate inimeste vahel +, Tunneb erinevaid kodumasinaid ja oskab neid kasutusjuhendi järgi käsitseda +, Tunneb põhilisi korrastustöid ja -tehnikaid + ja Oskab puhastusainete ostmisel ja kasutamisel lugeda kasutusjuhendit ning mõistab seda +
makrotoitained +, mikrotoitained +, toiteväärtus +, toidupüramiid +, valgud +, toidurasv +, süsivesik +, vitamiin +, mineraalaine +, pH-tase +, pakendiinfo +, mõõtühikud +, menüü +, allergia +, toidutalumatus +, taimetoitlus +, dieet +, toitumishäire +, kuumtöötlemine +, külmtöötlemine +, kalkuleerimine +, eelarve +, brutopalk +, netopalk +, reklaam +, säästlik majandamine +, retsept +, kergitamine +, lauakombed +, sisekujundus +, kodumasinad +, puhastusvahendid + ja konserveerimine +
Tehnoloogia:Kodundus +