Kodundus: Toidu valmistamine, töö organiseerimine ja hügieen (IIKA)

Allikas: oppekava.edu.ee
Redaktsioon seisuga 16. märts 2021, kell 13:20 kasutajalt IngeRaudsepp (arutelu | kaastöö) (Uus lehekülg: '{{Oppeprotsess |nimetus=Kodundus |seotudAinevaldkond=Tehnoloogia |seotudOppeaine=Kodundus |seotudHaridusaste=Põhiharidus |kooliaste=II kooliaste |seotudTeema=Toidu valmist...')
(erin) ←Vanem redaktsioon | Viimane redaktsiooni (erin) | Uuem redaktsioon→ (erin)


Kodundus: Toidu valmistamine, töö organiseerimine ja hügieen (IIKA)
Nimetus Kodundus
Maht
Ainevaldkond Tehnoloogia
Õppeaine Kodundus
Haridusaste Põhiharidus
Kooliaste II kooliaste
Klass
Seotud teemad Toidu valmistamine ja töö organiseerimine ning hügieen

Õppeprotsess Kodundus

Eesmärgid

tunneb rõõmu üksi ja koos teistega töötegemisest; tunneb ja kasutab mitmesuguseid materjale ning töövahendeid, järgib seejuures ohutusnõudeid ja hoiab korras töökoha; leiab ideid ning oskab neid esitleda; saab aru tööjuhenditest ja selgitavatest joonistest; tunneb põhilisi toiduaineid ja nende omadusi ning valmistab lihtsamaid toite; teab tervisliku toitumise põhialuseid;

Põhimõisted

  1. Tervislik toit
  2. retsept
  3. mõõtühik
  4. külmtöötlemine
  5. kuumtöötlemine
  6. teraviljatoit
  7. hügieen
  8. teisendamine

Seotud teemad

Selle õppeprotsessiga on seotud järgnevad teemad:

  1. Toidu valmistamine ja töö organiseerimine ning hügieen

Õpiväljundid

  1. kasutab mõõtenõusid ja kaalu ning oskab teisendada mahu- ja massiühikuid
  2. valib töövahendid ja seadmed töö eesmärgi järgi ning kasutab neid ohutusnõudeid arvestades
  3. valmistab lihtsamaid tervislikke toite, kasutades levinumaid toiduaineid ning külm- ja kuumtöötlemistehnikaid
  4. lepib kaaslastega kokku tööjaotuse, täidab ülesande, hindab rühma töötulemust ja igaühe rolli tulemuse saavutamisel
  5. järgib köögis töötades hügieenireegleid.

Õppematerjal

Selle teemaga (Toidu valmistamine ja töö organiseerimine ning hügieen) on seotud järgnev õppematerjal:


Muu õppematerjal: {{{oppematerjal}}}

Ülesanded ja harjutused

{{{ulesanne}}}

Metoodika

{{{metoodika}}}

Eeldused

{{{eeldus}}}

Õppevahendid

{{{oppevara}}}

Praktilised tööd

{{{praktika}}}

Lõiming

{{{loiming}}}

Õppesisu

Retsept. Mõõtühikud. Töövahendid köögis. Ohutushoid. Toiduainete eeltöötlemine, külm- ja kuumtöötlemine. Võileivad. Kuumtöötlemata magustoidud. Külmad ja kuumad joogid. Kartulite, munade ja makarontoodete keetmine. Toor- ja segasalatid. Külmad kastmed. Pudrud ja teised teraviljatoidud. Isikliku hügieeni nõuded köögis töötades. Toidu ohutus. Nõude pesemine käsitsi ja masinaga, köögi korrashoid. Tööde järjekord toitu valmistades. Tööjaotus rühmas, ühistöö kavandamine. Ühise töö analüüsimine ja hindamine.